ZipY, nie tylko w Wawie, mam okazje sporo jeździć po naszych pięknych drogach i podobnie też jest w Krakowie, Poznaniu, jedno co da się zauważyć to troche mniej bluzgów, a na trasie hmmm bajka mogło by tak być wszędzie
znikający prąd w radiu [O1]
Zwiń
X
-
znikający prąd w radiu [O1]
Mam problemik z radiem. Jak wiadomo odpala ono po przekręceniu kluczyka, u mnie wygląda to tak:
wsiadam do auta, zapalam silnik, radio odpala, wrzucam płytke CD do otwarzacza (radio Sony) no i chwile gra, gra i w pewnym momencie gaśnie niewiadomo czemu, potem sobie już jade bez radia, po czym nagle niewiadomo czemu radio się włącza. No to odpalam tą płytke, gra, gra i znowu OFF. Myślałem, że może akumulator odcina ze względu na jakiś brak mocy, ale autko stało 2 dni pod domem, dzisiaj zszedłem specjalnie, włączyłem zasilanie (bez silnika) radio chwile grało i znowu się wyłączyło. Kompletnie nie wiem w czym jest problem :roll: może ktoś ma pomysł? Dodam, że ostatnio panowie mechanicy wymieniali poduszke pod silnikiem od strony kierowcy, bo się złamała na cudownych Polskich drogach. Właśnie po tej naprawie zaczęło się to dziać. Może panowie mechanicy kabelki naruszyli? :|
[ Dodano: Sro 28 Lis, 07 18:09 ]
nikt nie wie co jest grane?115KM 8)
-
-
blinkerek, Nie wiązał bym tej przypadłości z wymianą poduszki , wydaje mi się że radio powoli szlag trafia w którymś służbowym tak miałem że jak troszkę pochodziło to się zaczynało grzać i jakieś tam coś wyłączało radio co by się nie spaliło , jak ostygło to się załączało
Druga możliwośc to ułamany któryś z kabli zasilających radio i jak prąd zaczyna być pobierany nagrzewa się kabelek i PACH gasną światła
Podjedź do speca od radyjek i niech rzuci okiem na sprzęt
Komentarz
-
-
blinkerek, radio to radio
Mialem podobna przypadlosc, bo dostalismy do octy jakiegos roadstara ... dzialac to dzialalo jak qpa, wiec wywalilem i zakupilem Pionka deh3600-mp czy jakos tak Smiga przeslicznie, nic nie gasnie i nawet kombinuje zeby podlaczyc mu wiazke z aku, zeby smigalo nawet jak kluczyka w stacyjce nie ma
Co do Twoich dolegliwosci : polecam po pierwsze sprawdzic bezpiecznik. Po drugie zobacz sobie po wymontowania radia, czy na stykach 'dc' jest ciagle napiecie - wyeleminujesz w ten sposob uszkodzona instalacje. Nastepnie jak pisal koja, sprawdz zimne luty, nie jest to trudne, ja nie majac pojecia za pierwszym razem sobie poradzilem, wiec lutownica w dlon, miernik w druga i do bojuByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Zeby radio śmigało bez kluczyka w stacyjce trzeba tylko w kostce zasilającej radio zamienić miejscami piny z kabelkami prądowymi ( +12V stałe z +12V od stacyjki).
Gdzieś czytałem o tym na forum- w autach grupy vw wszystkie standartowo mają takie jakby "odwrotne" podpięcie zasilania aby radio całkowicie wyłączało się po wyjęciu kluczyka ze stacyjki.
Ja tak zrobiłem i teraz mam tak;
Wkładasz kluczyk -odpala radio, wyjmujesz kluczyk- gaśnie radio.
Po wyjęciu kluczyka jak przyciśniesz włącznik w radiu to się ono włączy mimo że nie ma kluczyka.Octavia 00' 1,9 TDI SLX
Komentarz
-
-
Chyba zamiieniasz gruby czerwono-biały z zółto-czerwonym- już dokładnie nie pamiętam, ale sprawdziłem i obecnie mam we wtyczce taki układ:
pozycja 1 biało-niebieski (cienki)
pozycja 2 pusty
pozycja 3 pusty
pozycja 4 czerwono-biały (gruby)
pozycja 5 pusty
Pozycja 6 szaro-niebieski (cienki)
pozycja 7 zółto-czerwony
pozycja 8 brązowy (gruby)
Oznaczenia numerów pinów są na wtyczce z przodu-od czoła.
Aby zamienić piny trzeba z boku wtyczki wyciącnąć taki zółty prostokącik (jest to listwa blokująca piny we wtyczce)- wychodzi on jakieś ok.3mm- dzięki temu piny są odblokowane i można przełożyć kabelki we wtyczce.Octavia 00' 1,9 TDI SLX
Komentarz
-
-
Ja jestem w szoku, bo...radio działa znowu bez zarzutu!! :shock: co zrobiłem...wyjąłem panel i włożyłem do schowka na 2 dni, potem włożyłem i znowu nie odpaliło...pojechałem na uczelnie, potem wyszedłem z uczelni, wsiadam do auta, radio się odpala i zaczyna grać: "dupa, pewnie zaraz siądzie" Ale nie siadło :lol: działa już drugi dzień bez zarzutu. Kompletnie nie wiem o co w tym chodzi, samo sie naprawiło?115KM 8)
Komentarz
-
Komentarz